Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
04.04.2023.
Studenti Fizike PMF-a u okviru projekta Pod zvijezdama
Opisni tekst Opisni tekst Opisni tekst Opisni tekst
Projekt "Pod zvijezdama" i Hrvatski astronomski savez

Ciljevi

Proglašenje Biševa parkom tamnog neba te popularizacija znanosti, posebice astrofizike, glavni su ciljevi studentskog projekta „Pod zvijezdama“ koji se odvija na Sveučilištu u Splitu.

- Otok Biševo je našom inicijativom i službeno ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba, koju provodi Međunarodna udruga tamnog neba - IDA (International Dark-Sky Association). Značaj ove klasifikacije je u tome da to područje štiti od svjetlosnog onečišćenja te se na njemu provode astronomska promatranja, astrofizička mjerenja, a postaje privlačno i za astrofotografe - kazala je Vita Tičinović, nositeljica projekta i studentica 3. godine prijediplomskog studija Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Uz nju na projektu sudjeluje još sedmero kolegica i kolega s Fakulteta: Antea Rokov, Vana Pezelj, Petra Bilela, Dora Jurić, Josip Žunić, Maria Marić i Marko Korda.

Primjer podnaslova

Uz znanstveno-istraživački aspekt, koji podrazumijeva različita mjerenja kvalitete tamnog neba, a kasnije i obradu podataka te objavu rezultata, studenti su mnogo radili i na njegovom znanstveno-popularnom aspektu.

Naslov 3

- Organizirali smo brojna predavanja, radionice, astronomska promatranja neba, pa čak i pub kviz u caffe baru „Tinel“ te radionicu vizualnog dizajna. Sve aktivnosti su bile iznimno dobro posjećene, primjerice u rujnu 2022. godine na javnom promatranju pomrčine Sunca na PMF-u bilo je ljudi svih uzrasta, a veseli nas što je bilo puno naših kolega studenata - ustvrdila je Vita Tičinović. Biševo Uz Fizikalno društvo Split, čiji su ovi studenti i članovi, izvrsno surađuju i s Hrvatskim astronomskim društvom i njegovim tajnikom Dorianom Božićevićem, koji je ujedno i predstavnik IDA-e za Hrvatsku, kao i s Udrugom Biševo, a imaju stalnu podršku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Naslov 4

Projekt je financiran iz natječajnih sredstava iz upisnina studenata u akademskoj godini 2021./2022., a studenti PMF-a imaju volje i želje nastaviti s projektom, prijavit će se i za iduće natječajno razdoblje. Što se tiče osobnih planova Vite Tičinović, ona nastavak svog obrazovanja i nadalje vidi na splitskom PMF-u, diplomskom studiju Fizike, uz poneki odlazak na Erasmus, možda u Španjolsku.

Zaista studiramo ono što volimo, a kroz ovaj projekt uz bavljenje zanimljivim aktivnostima moji kolege i ja dajemo društveni doprinos, a zauzvrat dobivamo zadovoljstvo koje iz toga proizlazi.

Vita Tičinović
  • Koja je kemija biološkog sata koji otkucava s tako različitim brzinama karakterističnim za svaku vrstu? Odakle biološka energija?
  • Kako izgleda biološka ekonomija života?
  • Kako evolucija života selekcionira istovremeno optimalnu ekonomičnost i maksimalnu efikasnost?
  • Kako dolazi neumitno do konačnog stečaja, to jest smrti, s matematički istom zakonitošću - peta potencija proživljenog vremena?
  • Tijekom tog vremena starimo i razbolijevamo se procesom koji je je eksponencijalan, kao lavina. Koliko o svemu ovome znamo danas?
  • Kako se biomedicinska znanost, medicina i liječnici nose s neznanjem?
  • Možemo li biti puno efikasniji nasuprot problema bolesti, patnje i straha od smrti?
  • Je li transhumanizam poželjno rješenje?
Fakulteti/studiji/akademije Trajanje
Pravni fakultet 25. - 28. travnja
Umjetnička akademija petak, 28. travnja od 10 - 15 sati
Sveučilišni odjel za forenzične znanosti u tjednu oko 18.5.
Sveučilišni odjel za stručne studije srijeda 26.04. od 9 - 12 sati
Sveučilišni odjel zdravstvenih studija ponedjeljak 24. travnja od 9 - 15 sati
Katoličko bogoslovni fakultet četvrtak, 27. travnja
Kineziološki fakultet srijeda, 26. travnja
Ekonomski fakultet u Splitu četvrtak, 27.04.2023. od 12 - 16 sati
Studij Hotelijerstvo i gastronomija četvrtak 27. travnja 2023.
Sve novosti Sljedeća

Imate pitanje? Tu smo!